Kıbrıs’ta Emlak Piyasalarının Durumu

Kıbrıs’ta Emlak Piyasalarının Durumu

Kıbrıs’ta Emlak Piyasalarının Son Durumu. Emlakçılar arasında fikir ayrılıkları meydana geldi. Bazı emlakçılar, dövizin artış göstermesine karşın piyasadaki dalgalanmanın sürdüğünü ifade ediyor fakat bunun yanında bazı emlakçılar ise yerli piyasadaki alım gücünün durma seviyesinde bulunduğunu belirtiyor.

Emlak sektörü temsilcileri tarafından dövizin yükselmesine karşın piyasadaki dalgalanmanın devam ettiği ifade edildi. Bazı emlakçılar ise yerli piyasadaki alım gücünün durma seviyesinde bulunduğunu belirtiyor.

Türk tapulu arazilere yönelik talebin yükseldiğini belirten emlakçılar, bilhassa Girne civarındaki hareketliliğin sürdüğünü ve başka bölgeler hakkında değişiklik meydana gelmediğini belirtti.

Kimi emlakçılar ise halkın inşaat konusunun güven vermediğini, bazı vatandaşların zorunlu nedenlerle ufak tefek yatırımlar gerçekleştirdiğini ifade etti.

“İmar Yasağı Ortadan Kalkmalı”

Bunun yanında, emlakçılar arasından bazıları imar yasağının ortadan kalkması gerektiğine inandıklarını öne sürdü.

Emlakçılar, HaspolatGönyeli’nin bir kısmı, Hamitköy ve Kanlıköy bölgelerinde imar yasağının olduğunu ifade ederek, arsa ücretlerinin bu kapsamda değişikliğin meydana geldiğini ve yükseldiğini açıkladı.

Mesela Mağusa bölgesinde ‘imar yasağı’ olmaması sebebiyle arsa fiyatlarında değişiklik meydana gelmediğini ifade eden emlakçılar, kentin büyüdüğünü ve insanların emlaklarını satışa çıkardığını belirtti. Bunun yanında emlakçılar, İmar Planı’nın tüm alanlarda yapılması gerektiğini de bildirdi.

“TC Vatandaşlarının Güvenlik Soruşturulmasının Kalkması Pozitif Yönde Etki Etti”

Emlak sektörü temsilcileri bunlara ek olarak önceki senelere kıyasla Kıbrıs’ta konut sahibi olmak isteyen Türkiye kökenli vatandaşların güvenlik soruşturması işlemlerinin ortadan kalkması ve daha kısa bir zamanda konut alma izni çıkarabilmesinin piyasa adına olumlu etkisinin olduğunu ifade etti.

Kuzey Kıbrıs’ta bulunan evlerin ücretlerinin başka ülkelere kıyasla daha uygun olduğunu ifade eden sektör temsilcileri,

İngiltere haricinde farklı ülkelerden de Kıbrıs’a ilginin arttığını da ekledi.

“Canlanma Var”

Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, önceki senelere kıyasla bilhassa son 4 senedir emlak piyasasında ‘canlanma’ meydana geldiğini ifade etti.

Sungur, özellikle Girne civarlarında bir hareketlilik meydana gelmesine karşın Lefkoşa’da herhangi bir değişiklik yaşanmadığını da söyledi.

Türk tapulu arazi ücretleri ile imara açık alanlarda hareketlenmelerin meydana geldiğini söyleyen Sungur, buna karşın Haspolat, Gönyeli’nin bir kısmı, Hamitköy ve Kanlıköy’de imar yasağının yer aldığına da vurgu yaptı.

“Yabancıların Mal Alımı Beklenilen Seviyede Değil”

Yabancıların mal alımının 2008 senesinde sona erdiğini, bu dönemde biraz da olsa canlandığını söyleyen Sungur, yine de bu oranının beklenilen seviyede yer almadığına işaret etti.

Sungur, 2000 senesinde 8 bin sterlin ve 10 bin sterlin arasında gidip gelen arsa ücretlerinin şu sıralarda en üst seviyesini gördüğünü belirterek, Girne’de Türk tapulu arsaların satış fiyatının 120 bin sterlin ve 130 bin sterlin arasında oynadığını belirtti.

“Dövizin Yükselmesiyle Alımlar Kesildi”

Metin Liçis emlak piyasasına ilişkin değerlendirmede bulunurken zor bir dönemde olduğunu ifade ederek, sektör açısından büyük bir durgunluğun meydana geldiğini söyledi.

Dövizin artış yaşaması sebebiyle ‘olmayan satışların’ kesilme noktasında olduğunu düşünen Metin Liçis, alımların da kesildiğini belirtti.

“Atıl Haldeki İnşaatlar Kullanılmalı”

Metin Liçis, bilhassa atıl durumda olan inşaatların kullanılarak bu sahada ayrı bir piyasa oluşturulmasını savundu ve yabancıların bu inşaatlara doğru gönderilmesi gerektiğini bildirdi.

İmar planı kapsamında da bir şeyler yapılmasının gerekli olduğunu söyleyen Metin Liçis, “İmar planı gerçekleşene dek birçok yerde geç olabilir.” İfadelerini sözlerine ekledi.

Buna ek olarak Metin Liçis, Kıbrıs Sorunu’nun inşaat sektörüne kritik biçimde etki ettiğine söyleyerek, Orams Davası ve Annan Planı zamanından sonra piyasada problemlerin meydana geldiğini belirtti.

“Yerli Piyasada Satışlar Durdu”

Diğer yandan Döveç Construction Yetkilisi Serkan Şenöz konuya ilişkin dövizde meydana gelen yükselmenin etkisiyle yerli piyasadaki satışların kesildiğini ifade etti. Şenöz, dövizdeki dalgalanmanın sürmesi durumunda bu seneki satışların önceki seneye kıyasla daha da kötü olacağını ileri sürdü.

Şenöz, Ocak ve Şubat ayında biraz da olsa emlak satışlarının gerçekleştiğini ifade ederek, yabancıların özellikle Mağusa’da DAÜ civarlarında binaları satın aldıklarını ve firmaları sayesinde kiralamayı tercih ettiklerini söyledi.

“Piyasalar Yükselen Dövize Karşın Canlı”

Emlak-Extra Direktörü Ziya Toygan, emlak sektörünün döviz kurlarının artış yaşamasına karşın hareketli ve canlı olduğunu ifade etti.

Toygan, Özellikle Girne merkeze yönelik gelen talebin devamlılığının olduğunu belirtti ve ayrıca TL kazanan bireylerin kur artışından etkilendiğini de ifade etti.

Toygan, bunların yanında geçmiş senelere göre konut satın alan yabancı uyruklu vatandaş sayısının düşüş gösterdiğini belirtti.

https://trsondakika.com/businessnews/kibrista-emlak-piyasalarinin-son-durumu-2/

Comments

Popular posts from this blog

Koronavirüs Salgının Yol Açtığı Ekonomik Sıkıntıya İş İnsanlarından Destek

İş Hayatında Başarılı Olmak: Doğru İletişim ile Her Şey Mümkün